LPZ SMŽ predstavljeno posjetiteljima iz Republike Turske

U četvrtak, 28.svibnja 2015. gosti iz Turske su posjetili gradove Sisak i Petrinju u okviru studijskog putovanja u Hrvatsku. Studijsko putovanje se održalo u sklopu projekta „Project on Coordination and Training for Employment (ISKEP)“, kojemu je cilj povećanje zapošljivosti ugroženih skupina u Turskoj, putem olakšavanja njihova pristupa tržištu rada i razvijanjem modela koji će pomoći pri uklanjanju prepreka pri ulasku na tržište rada.

Projekt provodi Udruženje turskih općina, a financira ga Republika Turska te Europska unija u okviru programa tehničke pomoći „Employment and Social Support Services Coordination and Implementation Model for the Integration of Disadvantaged Persons“, kojeg koordinira konzorcij pod vodstvom međunarodne konzultantske tvrtke WYG, u ovom slučaju WYG Turska.


Sudionici studijskog putovanja su bili predstavnici turskih općina, obrazovnih ustanova, agencija za zapošljavanje, tima tehničke pomoći te Ministarstva rada i socijalne skrbi Republike Turske. Ciljevi posjete su bili upoznati se primjerima dobre prakse u podršci pri zapošljavanju ugroženim skupinama na tržištu rada, prvenstveno sa Lokalnim partnerstvom za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije (LPZ SMŽ). Domaćin ovog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji je bio Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak, koji je vodeći partner u LPZ SMŽ, a predstojnica Područnog ureda Sisak, gđa.Gordana Šegović, je ujedno i predsjedatelj LPZ SMŽ.


Posjet je započeo u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, gdje su se turski posjetitelji imali prilike upoznati sa nekoliko članova LPZ SMŽ te poslušati korisne prezentacije koje će im pomoći da dobra iskustva i naučene lekcije iz naše županije prenesu u svoje općine i institucije. Predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Sisak, gosp.Boris Volarević je govorio o ustrojstvu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te stanju nezaposlenosti u SMŽ, dok su razne europske projekte Područnog ureda predstavile gđa. Štefica Tominović i gđa. Tamara Đurin Protulipac iz Odjela za provođenje projekata. Naglasak je bio na projektima kojima se žele poboljšati mogućnosti zapošljavanja i promicati socijalna uključenost ugroženih skupna na tržištu rada, posebice osoba s invaliditetom. Predstavljen je i novi projektLPZ SMŽ „Razvojem partnerstva do smanjenja nezaposlenosti“, kojim se žele ojačati kapaciteti LPZ SMŽ. Sa istom svrhom se proveo i projekt P4P – Partnerstvo za razvoj“, prethodnik projekta „Razvojem partnerstva do smanjenja nezaposlenosti“, kojeg je predstavio gosp.Ivica Dolić, predstavnik Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o., ujedno nositelj spomenutog projekta. Oba projekta su financirana sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Načelnica Općine Majur gđa. Klementina Karanović je prisutne upoznala sa projektom Općine pod nazivom „Žene traže novu šansu“, kojemu je cilj osnaživanje, educiranje i povezivanje ranjivih skupina žena na području Općina Majur, Donji Kukuruzari i Grada Hrvatska Kostajnica. Predstavnik Upravnog odjela za socijalnu skrb SMŽ, gosp. Josip Takač je predstavio sustav socijalne skrbi RH te dostupne socijalne usluge u SMŽ.


Nakon održanih prezentacija i kratke šetnje gradom Siskom, uslijedio je posjet Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji. U ime grada dobrodošlicu je gostima poželjela zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić, a turske posjetitelje je o radu i uspjesima Udruge kroz 12 godina postojanja upoznala Samira Spoja, predsjednica Udruge, te Aleksandra Milković, tajnica Udruge. Imali su prilike vidjeti prilagođene prostoje Udruge te direktan rad sa djecom s poteškoćama.


Uslijedio je posjet Hrvatskog zavodu za zapošljavanje, Ispostavi Petrinja, gdje su posjetitelje dočekali savjetnici za zapošljavanje te voditelj Ispostave Petrinja, gosp.Ivica Kardaš, koji je posjetitelje pobliže upoznao sa radom Ispostave i uslugama koje pruža Hrvatski zavod za zapošljavanje.


Uz Sisak i Petrinju, u okviru studijskog posjeta Hrvatskoj, turski gosti su posjetiti gradove Zagreb, Vukovar i Varaždin.

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

EUROPSKA UNIJA

Ulaganje u budućnost


Operativni program
Učinkoviti ljudski potencijali


Ministarstvo regionalnoga razvoja
i fondova Europske unije
Strukturni i investicijski fondovi

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Sisak i ni u kojem slučaju ne odražava stavove Europske unije.