Siguran posao možda ipak nije u IT sektoru?

Privatne hrvatske platforme za zapošljavanje u prvoj su polovici ove godine zabilježile rast oglasa za posao čime je nastavljen trend rekordne potražnje za radom započete u drugoj polovici 2021. godine, ali je istovremeno, u odnosu na prošlu godinu zabilježen osjetan pad potražnje za stručnjacima u IT sektoru. 

Smanjenje potražnje prvenstveno se odnosi na IT sektor i telekomunikacije u kojima je potražnja pala za čak 30 posto, što prati i globalne trendove. Osim u ovim sektorima, potražnja pada i u graditeljstvu, ali istovremeno raste u djelatnostima instalacije, održavanja i popravaka.
Najveća potražnja za radnicima ove je godine u sektoru prodaje i turizma te ugostiteljstva, a najtraženija zanimanja su trgovac, konobar, kuhar, skladištar i knjigovođa, što je u korelaciji s turizmom kao najvažnijom gospodarskom granom u zemlji. Zanimljivo je kako je najviše tražena srednja stručna sprema, a svaki drugi oglas odnosio se na Zagreb ili Zagrebačku županiju.
Potražnja radne snage za turistički sektor predstavlja 16 posto ukupno objavljenih natječaja za posao, a najtraženiji su konobar i kuhar pa je možda dobro promisliti o usvajanju novih i dodatnih vještina. Doduše, danas već postoje roboti kuhari i konobari, ali razmislimo je li to naša budućnost? Emocije, energija koja se prenosi međuljudskim kontaktom ipak je nešto nezamjenjivo i dodatan začin životu, zar ne?
 

(foto: pixabay)

EUROPSKA UNIJA

Ulaganje u budućnost


Operativni program
Učinkoviti ljudski potencijali


Ministarstvo regionalnoga razvoja
i fondova Europske unije
Strukturni i investicijski fondovi

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Sisak i ni u kojem slučaju ne odražava stavove Europske unije.