Dobar životopis zlata vrijedi!

Dobar životopis zlata vrijedi!

Pronalaženje posla prava je avantura i kao što u avanturističke pohode prirodom idemo s prigodnom opremom poput vode i prikladne odjeće, tako nam i za avanturu zapošljavanja treba oprema, a jedna od bitnijih stvari svakako je životopis.

Kad treba napisati životopis, ljudi često stoje pred praznim papirom/ekranom i pitaju se kako bi životopis trebao izgledati, kako ga napisati i koje informacije u njega staviti. Prva i osnovna stvar kod pisanja životopisa svakako je načelo manje je više, što znači da ćete u životopis staviti stvari bitne za posao, a suzdržat ćete se od mladenačkih pothvata kako biste napunili stranice. Ovim ćete postupkom i pokazati koliko ste vješti istaknuti relevantno te koliko vješto možete sažeti informacije. Svakako ujednačite font i prored!


Prilikom spremanja, dokument prikladno nazovite. Možete staviti ime i prezime ili CV-prezime, a svakako izbjegnite da se dokument zove npr. gofisdjfs.doc ili slično.


Vrlo važno je pobrinuti se za pravopis u dokumentu! Tipfeler je oprostiv, ali učestalo ponavljanje grešaka privući će negativnu pažnju i smanjiti vam mogućnost zapošljavanja.


U životopisu ćete se svakako pokazati u najboljem svjetlu, ali ne lažite! Sve što navedete može se provjeriti pa je svakako bolje iskreno priznati neznanje i iznijeti želju za učenjem nego lagati. U životopisu navedite svoje obrazovanje, vještine i preporuke, a poslužite se i ključnim riječima koje će vas u gomili životopisa moći izdvojiti iz mase. Ključne su riječi obično navedene i u oglasu. Nemojte poslati univerzalan životopis nego ga prilagodite radnome mjestu za koje se natječete. U ovome dijelu možete pokazati svoju osobnost, originalnost i individualnost. Možete dodati svoju (primjerenu) fotografiju ili životopis napraviti na podlozi u boji.


Primjer podataka koji se navode u životopisu:

 

 1. Osobni podaci: obavezni - ime, prezime, datum rođenja, adresa, broj telefona, elektronička adresa

  neobavezni – bračni status, vozačka dozvola
   
 2. Podaci o obrazovanju: razina obrazovanja – navodi se obrnutim kronološkim redom

  dodatne edukacije – tečajevi, seminari, projekti

  radno iskustvo – tvrtka, pozicija, odgovornosti – navodi se obrnutim kronološkim redoslijedom

  poznavanje jezika i rada na računalu – navedite stupanj poznavanja jezika, programe i računalne aplikacije kojima se služite

  aktivnosti – članstvo u društvima, hobiji, sport. Navođenjem aktivnosti pokazujete svestranost, ali i dosta govore o vama, primjerice sportska aktivnost govori o disciplini i aktivnosti osobe

  nagrade – navedite nagrade koje ste dobili
   
 3. Motivacija za poziciju: kratak opis ciljeva koji se odnose na željeno radno mjesto
   
 4. Preporuke.

 

EUROPSKA UNIJA

Ulaganje u budućnost


Operativni program
Učinkoviti ljudski potencijali


Ministarstvo regionalnoga razvoja
i fondova Europske unije
Strukturni i investicijski fondovi

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Sisak i ni u kojem slučaju ne odražava stavove Europske unije.